Prakticky v srdci Střední Ameriky leží kolébka mayské civilizace a jedna z nejpestřejších latinskoamerických zemí – Guatemala. Název země vznikl z indiánského slova Cuauhtemallan, které znamená “země obklopená stromy“. A taková Guatemala skutečně je – plná zeleně, ve které je ukryto nejen tajuplné mayské město Tikal, ale i přírodní unikáty jako vápencový most s jezírky Semuc Champey, jeskyně Candeleria, laguny a sopky. Čím vás Guatemala určitě nadchne? Zde je 5 důvodů, proč se do této země s námi vydat
1. Tajuplný Tikal a mayská kultura
Jedním z nejznámějších a jistě i největších lákadel je starobylé mayské město Tikal, které se ukrývá v džungli na severu země. Rozlehlé město postavené v 6.století př.n.l. bylo střediskem největšího mayského státu. V 10.století n.l. však Mayové město najednou opustili a pyramidy postupně zarostly hustou vegetací. I když archeologické výzkumy začaly již v roce 1956, dodnes je množství staveb stále ukryta pod nánosy hlíny a zeleně. Nad Tikalem se tak vznáší atmosféra tajemna a spousta nezodpovězených otázek.
Mayové ale z Guatemaly nevymizeli. S potomky starých Mayů se na cestě Guatemalou určitě potkáte. Mayové totiž tvoří zhruba 40 % z celkové populace země. Často je na ulici potkáte v tradičních barevných oděvech. Především v oblasti jezera Atitlán, na vyhlášených nedělních trzích v Chichicastenango, v koloniální Antigue…
2. Fascinující sopečné scenerie od jezera Atitlán
Už jste někdy stoupali na sopku? V Guatemale budete mít příležitost. Země leží na tzv. ohnivém kruhu, který se táhne okolo Tichého oceánu. V místě, kde se setkávají litosférické desky, vyrostly desítky sopek a vytvořila se sopečná jezera. Mnohé sopky jsou dodnes aktivní. Jednou z nich je třeba sopka Pacaya, na kterou můžete fakultativně vystoupat až k lávovému pásmu.
Nejúchvatnější pohledy na sopečnou krajinu se nabízejí od jezera Atitlán. Samo jezero leží v obří sopečné kaldeře, na jejímž jižním okraji vyrostly tři sopky. Atitlán je považován za jedno z nejkrásnějších jezer světa. Z vyhlídek na vrcholu kaldery je možné pozorovat jeden z nejaktivnějších stratovulkánů Střední Ameriky – Fuego.
3. Koloniální Antigua
Jedním z turisticky nejvyhledávanějších míst Guatemaly je město Antigua, které leží asi 40 km jihozápadně od hlavního města Guatemala City. Hlavním lákadlem jsou koloniální domy s barevnými fasádami s renesančními i barokními prvky. Díky nim je Antigua zapsána na seznamu UNESCO. V 17.století byla Antigua dokonce hlavním městem generálního kapitanátu Guatemala.
Město je obklopeno třemi vulkány – Fuego, Agua a Acatenango. Sopky sice na pozadí fotogenicky ladí, ale neblaze se zapsaly do historie města. Kvůli jejich aktivitě a s ní spojenými zemětřeseními se část starých koloniálních domů v 18.století zhroutila. Dodnes tu narazíte na působivé ruiny kostelů a paláců. Vedle nich pak stojí zrekonstruované hotýlky a kavárny. Ulice dýchají romantikou.
4. Adrenalinové zážitky
Guatemala nenabízí jen nádherné scenerie a historicky významné památky. Na své si tu přijdou i dobrodružné povahy. Kromě možnosti vystoupat na aktivní sopku Pacaya si tu totiž můžete zkusit některé adrenalinové aktivity.
Milovníky raftingu nadchne řeka Cahabón, na které na raftu překonáte peřeje stupně III. a IV. Během plavby vás bude obklopovat nepropustná zeleň okolní džungle a navštívíte místní vesničku. V krasové oblasti Candelaria můžete slanit do nitra jeskyně Bombil Pek a prohlédnout si fascinující podzemní prostory, které byly pro staré Maye posvátným místem, kde se setkával svět živých a mrtvých. Zážitkem je také tubing – proplouvání jeskyně na duších. Takto můžete prozkoumat právě jeskynní systém Candelaria.
5. Pestrá guatemalská kuchyně
V Guatemale si jistě pochutná každý. Místní pestrá kuchyně v sobě odráží mayské, mexické a jiné středoamerické vlivy. Výběr pokrmů je opravdu bohatý. Každý z 22 regionů má nějaký typický pokrm. Jednu z hlavních rolí zde hraje kukuřice, ze které se vyrábějí kukuřičné placky tacos. Mezi typické suroviny patří i fazole, rýže, rajčata nebo chilli papričky. Nejpopulárnějšími pokrmy jsou „churrasquito“ (směs pečeného masa a klobásek s bramborami, rýží, fazolemi), „tamal colorado“ (kukuřičné těsto s masem a rajčatovou omáčkou připravované v banánovém listu), „pepian“ (maso v omáčce s rýží a tortlillou), „enchiladas guatemaltecas“ (zavinutá kukuřičná tortilla s náplní politá pikantní omáčkou), „kaq ik“ (krůtí polévka)…
V Guatemale si navíc pochutnáte i na vynikajícím exotickém ovoci, které u nás v supermarketu nenajdete. Nechte se zlákat třeba karambolou, mangostanem, cherimoyou, graviolou…
Věděli jste, že Mayové jako první začali připravovat čokoládu? A nejen to. Také vynalezli žvýkačku, když začali nařezávat kůru zapoty obecné a mízu stromu poté před obřady žvýkali.
Související zájezdy
Říše Mayů a pláže Karibiku
+ další 1 termín 15 dní