Nepleťte si Tajine a Tanjia! Tajine je oblíbené jídlo napříč celým Marokem. Zelenina a maso vařené ve stejnojmené nádobě "tajine". Oproti tomu "tanjia" je tradiční marrákešská spacialita pro milovníky masa, které má unikátní způsob přípravy! Tanjiu připravovali v minulosti hlavně muži. Muži, kteří měli v pátek volno od obchodování, si připravovali "tanjiu" do hliněné nádoby proto, aby si mohli plně vychutnat volný den. Takto připravenou nádobu s masem odnášeli do hamámu upéct už ve čtvrtek večer, v pátek ráno si ji vyzvedli a užívali si s přáteli volný den.
Toto jídlo, které je specialitou města Marrákéš v Maroku má unikátní přípravu. Peče se až jedenáct hodin v temných podzemních místnostech, kde se nachází obrovské pece sloužící k vytápění hamámů,neboli lázní. Hliněné nádoby naplněné masem a kořením, které sem místní obyvatelé sami přinesou, se umístí k otvoru kotle do žhavého popela a nechají se dusit až neuvěřitelných jedenáct hodin. Poté si je majitelé vyzvednou a jídlo odnesou domů. Takže doslova městská “vývařovna", kam si přinesete uvařit svoje jídlo.
Co skrývá hliněná nádoba?
Základem je maso které se nakrájí na větší kusy a společně s česnekem, šafránem, máslem, citronem a římským kmínem se vloží do hliněné nádoby, uzavře se alobalem a zaváže provázkem. Alobal je modernější verze, tradičně se nádoby přikrývali těstem z mouky a vody.
Takto připravený džbán jídla se odnese do zadní části hammámu, přesněji do kotelny.
Hammámy
Hammámy jsou městské lázně, složené ze tří místností. První je studená, druhá horká a třetí parní. Sloužily v minulosti obyvatelům, kteří neměli horkou vodu k očistě. Dodnes se hammámy, neboli městké lázně, těší velké oblibě. Lidé se sem chodí nejen umýt, očistit tělo, ale i duši. Součástí očisty v marockém hammámu je i použití černého mýdla. To je vyrobeno z olivového a eukalyptového oleje. Následně pak probíhá drhnutí pokožky hrubou drátěnkou a často zahrnuje i masáž celého těla. Věřte, že v horkých, prašných oblastech jako je Maroko, vycházíte z hammámu jako nový člověk s pocitem neuvěřitelné lehkosti.
Pára a horká voda se musí někde vyrobit. Ve spletitých a stovky let starých uličkách mediny k tomu neslouží napojení na městský parovod, ale kotelna, která je umístěna v zemi za hammámem. Zde se nachází topič, který v horkém, prašném a ztísněném prostředí neustále udržuje v peci oheň. A právě sem přicházejí lidé se svým připraveným pokrmem. Topiči zaplatí malý poplatek a ten jim připevní k jejich jídlu plechovou cedulku s číslem. Druhou cedulku se stejným číslem si zákazník vezme s sebou a tak pozná, který hrnec je jeho. Topič se pak najednou proměňuje v kuchaře, který se o vaši tanjii stará, dokud si ji nevyzvednete
(autor článku, náš průvodce Milan Václavík, "profesí kuchař, srdcem cestovatel", patří k těm, pro něž ochutnávání místních specialit tvoří podstatnou část cestování, více na jeho webu cestyschuti.cz. Můžete s ním ochutnat například i Vietnam.)
Související zájezdy
Od Atlantiku přes Saharu i Vysoký Atlas
+ další 1 termín 11 dní
Etnické skupiny, příroda i gurmánské zážitky
+ další 1 termín 19 dní