Demokratická republika Kongo se nachází ve střední Africe a sousedí se státy Angola, Burundi, Středoafrická republika, Konžská republika, Rwanda a od července 2011 také má společné hranice s: Jižní Súdán, Tanzanie, Uganda a Zambie. Demokratickou republikou Kongo probíhá na severu státu rovník a díky krátkému úseku pobřeží v západním výběžku svého území má Demokratická republika Kongo přístup k moři. Dlouhá řeka Kongo, kolem níž rostou tropické pralesy, vytváří polokruh. Nejvyšší nadmořské výšky dosahují horské masivy na kraji Velké příkopové propadliny, nejrozsáhlejší z nich je pohoří Ruwenzori. Na sever a na jih od rovníku převládají savana a les.
Kongo
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Kongo
Momentálně sem však žádný katalogový zájezd nenabízíme
Rádi Vám připravíme nabídku na míru
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
Praktické informace na cestu
Stravování
Trhy s jídlem, kterými je Demokratická republika Kongo proslulá, by se daly nazvat také trhy farmářskými. Místní prodejci zde kolemjdoucím nabízejí vše, co sami vypěstovali či ulovili, sesbírali či uvařili. V nabídce trhovců naleznete základní suroviny konžské kuchyně: maniok, banány, arašídy, avokádo, slepice, chilli papričky, smažené housenky, pražený hmyz, lesní med či třeba sušené opice - polévka z nich tady patří k největším pochoutkám. Sušení masa patří v Demokratické republice Kongo mezi nejčastější formy konzervace masa. Konžská kuchyně má však i jiné, ještě lepší speciality - patří k nim například ryba uvařená v arašídové omáčce nebo v omáčce z palmových ořechů. Dále si návštěvníci mohou pochutnat na smažených banánech, grilovaném kozím mase či malých smažených rybičkách zvaných ndakala. Dominantou konžské kuchyně je ovšem kasava neboli maniok. Jídla z jejích listů a kořenů se v Kongu jedí ke snídani, k obědu i k večeři. Pokud bychom však měli jmenovat nejčastější a hlavní jídlo obyvatel Demokratické republiky Kongo, bude to tzv. fufu – vařený knedlík, který se vaří z maniokové mouky a který sám o sobě nemá žádnou chuť. Proto se většinou namáčí do některé z omáček. K fufu-knedlíku se občas jedí červené vařené fazole nebo takzvané sombe, což jsou vařené listy kasavy, které svým vzhledem a chutí připomínají špenát. Z maniokové mouky se zde vaří také šišky, které se pak balí do banánových listů, mají typickou nakyslou chuť a říká se jim chikwanga. Pro ty, kteří rádi experimentují v jídle, budou určitě lákadlem smažené housenky bilulu, které mají údajně sladkou chuť podobnou ořechům. Pravé konžské jídlo musí být samozřejmě přiměřeně ochuceno chilli papričkami, kterými se sype například nezralé mango či vařená vejce. A právě vařená vejce, pražené arašídy a banány patří mezi jídla, která seženete i v nejzapadlejší vesničce v srdci země.
Podnebí
Demokratická republika Kongo má klima tropické, horké a vlhké v rovníkové části, chladnější a sušší na jihu. V části na sever od rovníku panuje období dešťů od dubna do října a období sucha od prosince do února, v části na jih od rovníku trvá období dešťů od listopadu do března a období sucha od dubna do října.
Kongo - Fotogalerie
Zažijte Kongo na vlastní kůži!
Kam se vydat
NP Kahuzi-Biega
Nyiragongo
Goma
NP Virunga
Kinshasa, Marché Central
Přehled všech zájezdů dle data
Tištěný katalog momentálne nevydáváme. Pro vaši lepší orientaci ve volných termínech zájezdů jsme připravili kompletní přehled termínů.