Ruská federace se rozkládá od východní Evropy přes celou severní část Asie až Ochotskému a Beringovu moři. Skládá se z 21 republik. Evropu od Asie odděluje pohoří Ural, dále pokračuje Rusko Sibiří. Nejprve močálovitá nížina, dále k východu středosibiřská plošina a pohoří. Hornaté je rovněž pohoří Tichého oceánu. Je zde bohatá říční síť s řadou veletoků a množstvím velkých jezer. Východ Sibiře má extrémně kontinentální podnebí, které směrem k západu přechází v oceánské. Vegetace odpovídá poloze, na severu tundra s mechy a lišejníky, dále k jihu pásmo lesů, lesostepí a stepí. Země se od počátku 90. let 20. století nacházela po několik let v hospodářské krizi a to i přes svůj ohromný potenciál (nerostné bohatství, úrodná půda), nyní však ekonomika zaznamenává příznivý vývoj. Pro cestování je významná Bajkalsko - Amurská magistrála.
![Rusko](/upload/responsive/kraken/info-o-zemich/asie/Rusko-hlavicka-02.jpg)
Rusko
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Rusko
Momentálně sem však žádný katalogový zájezd nenabízíme
Rádi Vám připravíme nabídku na míru
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
Praktické informace na cestu
Stravování
Ruská kuchyně je velmi pestrá. Je nemožné popsat ruské pokrmy v kostce, protože speciality se liší doslova region od regionu. Záleží tedy na tom, v jaké oblasti a v jakém městě se budete nacházet. Typická dnešní snídaně je často podobná té skandinávské - tedy chléb, vařená vejce, studené maso a k tomu silný ruský čaj. Jedno z nejznámějších ruských jídel je boršč, hustá zakyslá polévka z červené řepy, která se podává horká. Podobnou polévkou je akroška, která se jí studená. Po dobré polévce přichází na řadu vydatný pokrm. Z Ruska pochází například stroganov (dušené hovězí maso v kyselé omáčce se smaženými bramborami), blini (palačinky plněné kaviárem, rybou, rozpuštěným máslem nebo kyselým krémem), aladyj (lívance s různou náplní) a hlavně ikra nebo krasnaja ikra (světoznámý černý a červený kaviár). Z kuřecích specialit je to např. cipleonok tabaka (kuřecí maso na grilu). Na různých party nebo při zvláštních příležitostech se podává šašlik - různé druhy masa nakrájené na kousky, nabodnuté na špejli a opečené. Existuje i v zeleninové podobě. Mezi další místní jídla, která určitě stojí za ochutnání, patří kotlety (sekaná), pirožky (pečivo s různými náplněmi, nejčastěji s masem), prostakvaša (jogurt), pelmeně (masové noky), rosolnik (horká polévka uvařená většinou z nakládané zeleniny) a šči (rybí polévka). Velmi oblíbené jsou také všechny možné druhy hub v kyselé omáčce. Z dezertů jsou nejznámější moroženoje (zmrzlina), pončiki (smažené sladké pečivo) a vareniki (knedlíky plněné čerstvým ovocem nebo džemem). Když se řekne typický ruský nápoj, většině se okamžitě vybaví vodka. Vodka je velmi často ochucená a přibarvená bylinkami a kořením, ale to už se o ní mluví jako o zubrovce rjabinovce, starce (tmavá stará vodka) a percovce (vodka s pálivou paprikou). Mezi nejznámější značky vodky patří Posolskaja, Stoličnaja a Rossijskaja. Nastojka je víno obohacené bylinkami, květy a ovocem, které má údajně léčivé účinky. Nalivka je sladký likér vyrobený z ovoce či bobulí. Neobvyklým osvěžujícím nápojem je kvas, který se vyrábí ze zkvašené směsi žitného chleba, džemu, kvasnic a vody. Nealkoholickým nápojům kraluje čaj, který se podává bez mléka. Kávu dostanete v kavárnách, ve kterých si můžete pochutnat také na limonádách. K dostání jsou dovážené limonády i typicky místní produkty.
Podnebí
Rusko je rozsáhlou zemí, a proto zde najdeme několik rozdílných klimatických oblastí. Pro počasí v severním a středním Rusku je charakteristické velké střídání teplot v průběhu roku. Jaro a podzim jsou o něco studenější než ve střední Evropě. Na druhé straně jsou zimy podstatně chladnější a to nejen na severu, ale také v centrálním Rusku. Na jihovýchodě, tedy v oblasti stepí jsou velmi nízké teploty v zimě a naopak velmi vysoké v létě, kdy také málo prší. Na černomořském pobřeží jsou zimy mírné a léta příjemně teplá. Pro oblast Sibiře jsou typické velice nízké teploty v zimě, léta jsou krátká a četnými srážkami. Celá Sibiř a Dálný východ se nacházejí v pásmu věčné zmrzlé půdy, která působí značné problémy při výstavbě. Téměř 2/3 území pokrývá polovinu roku sníh. Na severovýchodní Sibiři v oblasti Verchojanska dosahují zimní teploty nejnižších hodnot na Zemi s výjimkou Antarktidy (absolutní maxima - 70 stupňů), v krátkém létě tu ale mohou teploty vystoupit až na 30 stupňů. Většina řek na Sibiři a Dálném východě na 6 měsíců zamrzá.
Rusko - Fotogalerie
Zažijte Rusko na vlastní kůži!
Kam se vydat
Turistika
Moskva
Sankt Petěrburg
Vladivostok
Ural
Elbrus
Kavkaz
Bajkal
Kamčatka
![Stáhnout katalog](/images/catalog-download.jpg?v=1.11)
Přehled všech zájezdů dle data
Tištěný katalog momentálne nevydáváme. Pro vaši lepší orientaci ve volných termínech zájezdů jsme připravili kompletní přehled termínů.