Romantický a tajemný Velikonoční ostrov se záhadnými sochami Moai je vzdálený více než 3 500 km od Chilského území. Chile patří mezi nejrozvinutější země Jižní Ameriky, přesto tu život plyne poněkud poklidnějším tempem nejen než v Evropě, ale i než třeba v sousední Argentině, přesto ale vše funguje bezproblémově a Chile je také velmi bezpečnou zemí.
Velikonoční ostrov
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Velikonoční ostrov
Vybíráme z nabídky zájezdů
Země sopek a tajemný Velikonoční ostrov
+ další 3 termíny 15 dní
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
Praktické informace na cestu
Stravování
Kořeny současné chilské kuchyně sahají až do poloviny 16. století, kdy se Chile stalo součástí španělského místokrálovství Peru. Španělé, Indiáni a kreolové žili tu pak vedle sebe a jejich kuchyně se navzájem ovlivňovaly. Pro kreolskou, tj. venkovskou kuchyni je charakteristické větší množství luštěnin a zeleniny na úkor masa. Tak vznikly mnohé chilské národní pokrmy, jako například fazolová polévka, bezmasé kukuřičné placičky humitas, kukuřičný hrnec (zapečená kukuřičná kaše s mletým masem), nebo čarkikán (směs fazolí a různé zeleniny s masem). Chilští kovbojové a ledkoví dělníci si brali do práce těstové placky plněné ostrou masovou směsí empanadas. Obyvatelé sychravých patagonských končin přispěli hovězím a jehněčím, hustými masovými i zeleninovými polévkami nebo hliněným kotlíkem plným hovězího a rybího masa, mušlí, klobás a brambor zvaným curanto. Ve fjordech studených jižních moří a v prudkých řekách chilských And se loví množství mořských i sladkovodních ryb. Jejich králem je losos, který se podává syrový v marinádě jako ceviche nebo jako carpaccio. Před jídlem málokdo odolá pálence z vylisovaných hroznových slupek pisko, o jejíž původ a název se pře Chile se sousedním Peru, smíchané s citrónem a trochou cukru. Vyhlášené je chilské víno, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a je chloubou chilského zemědělství. Zvláště proslulá je odrůda Cabernet Sauvignon, pro jejíž pěstování jsou v Chile snad nejlepší podmínky na světě. Vinná réva se v Chile začala pěstovat již v 16. století, dvěstě let předtím, než se objevila v Kalifornii. Od sedmdesátých let minulého století se v Chile začíná více uplatňovat také pivo. Od českého piva se však poněkud liší, neboť obsahuje více alkoholu a méně sladu. Asi nejprodávanější je pivo značky Cristal, podobné českému desetistupňovému pivu.
Podnebí
Velikonoční ostrov - Fotogalerie
Zažijte Velikonoční ostrov na vlastní kůži!
Kam se vydat
Velikonoční ostrov
ZÁHADNÉ SOCHY (MOAI)
Související článek
Chile - Patagonie
Schovaná daleko na samé špičce jihoamerického kontinentu se rozprostírá Patagonie, dodnes turisticky opomíjená. V širé krajině se skrývají nádherná modrá jezera i bíle zasněžené štíty hor. Vstupní branou je argentinské městečko El Calafate u jezera Lago Argentino. Všude ve výlohách cestovních kanceláří jsou barevné plakáty lákající k návštěvě pohoří Fitz Roy. Ostré skalní štíty dostaly své pojmenování po slavném námořním důstojníkovi lodi Beagle. Turisté obvykle míří přímo pod proslulou horu, kde se z vyhlídkového místa nabízejí krásné fotografie i s jezírkem v popředí. Jednodenní patnáctikilometrová tůra se za pěkného slunného počasí nav...
Přehled všech zájezdů dle data
Tištěný katalog momentálne nevydáváme. Pro vaši lepší orientaci ve volných termínech zájezdů jsme připravili kompletní přehled termínů.