Romantický a tajemný Velikonoční ostrov se záhadnými sochami Moai je vzdálený více než 3 500 km od Chilského území. Chile patří mezi nejrozvinutější země Jižní Ameriky, přesto tu život plyne poněkud poklidnějším tempem nejen než v Evropě, ale i než třeba v sousední Argentině, přesto ale vše funguje bezproblémově a Chile je také velmi bezpečnou zemí.

Velikonoční ostrov
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Velikonoční ostrov
Vybíráme z nabídky zájezdů

Země sopek a tajemný Velikonoční ostrov
+ další 3 termíny 15 dní
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
Praktické informace na cestu
Stravování
Kořeny současné chilské kuchyně sahají až do poloviny 16. století, kdy se Chile stalo součástí španělského místokrálovství Peru. Španělé, Indiáni a kreolové žili tu pak vedle sebe a jejich kuchyně se navzájem ovlivňovaly. Pro kreolskou, tj. venkovskou kuchyni je charakteristické větší množství luštěnin a zeleniny na úkor masa. Tak vznikly mnohé chilské národní pokrmy, jako například fazolová polévka, bezmasé kukuřičné placičky humitas, kukuřičný hrnec (zapečená kukuřičná kaše s mletým masem), nebo čarkikán (směs fazolí a různé zeleniny s masem). Chilští kovbojové a ledkoví dělníci si brali do práce těstové placky plněné ostrou masovou směsí empanadas. Obyvatelé sychravých patagonských končin přispěli hovězím a jehněčím, hustými masovými i zeleninovými polévkami nebo hliněným kotlíkem plným hovězího a rybího masa, mušlí, klobás a brambor zvaným curanto. Ve fjordech studených jižních moří a v prudkých řekách chilských And se loví množství mořských i sladkovodních ryb. Jejich králem je losos, který se podává syrový v marinádě jako ceviche nebo jako carpaccio. Před jídlem málokdo odolá pálence z vylisovaných hroznových slupek pisko, o jejíž původ a název se pře Chile se sousedním Peru, smíchané s citrónem a trochou cukru. Vyhlášené je chilské víno, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a je chloubou chilského zemědělství. Zvláště proslulá je odrůda Cabernet Sauvignon, pro jejíž pěstování jsou v Chile snad nejlepší podmínky na světě. Vinná réva se v Chile začala pěstovat již v 16. století, dvěstě let předtím, než se objevila v Kalifornii. Od sedmdesátých let minulého století se v Chile začíná více uplatňovat také pivo. Od českého piva se však poněkud liší, neboť obsahuje více alkoholu a méně sladu. Asi nejprodávanější je pivo značky Cristal, podobné českému desetistupňovému pivu.
Podnebí
Velikonoční ostrov - Fotogalerie
Zažijte Velikonoční ostrov na vlastní kůži!
Kam se vydat
Velikonoční ostrov
ZÁHADNÉ SOCHY (MOAI)
Související článek

Chilská mozaika, země sopek a tajemný Velikonoční ostrov
Po přistání v Santiagu, lámem si QR kódem hlavy, ale trochu rozvahy a Liduška nám to spraví. Ubytovat, omýt a šupky dupky ven, ať nic neprošvihnem a ať to vše stihnem. Náměstí, paláce, sochy a vyhlídky, trochu mám zmatek z té krásné prohlídky. Další den už na Valparaiso hledíme, občas si i ve výtahu medíme. Pablo Neruda alias „Naftalin“ se nám představil v celé kráse, na sgrafity na domech se naše oko pase. Odpoledne si hlavu lámu, zda si namočit tělo v oceánu. Já to vzdal, neb nechtěl jsem být slaneček. Jo Jura. Ten to dal. A nechal tam i koupací obleček. Následuje noční cesta autobusem, vzali jsme to ...

Přehled všech zájezdů dle data
Tištěný katalog momentálne nevydáváme. Pro vaši lepší orientaci ve volných termínech zájezdů jsme připravili kompletní přehled termínů.